Skip to main content

Gerard Witlox in Tienray houdt al 35 jaar vleeskuikens. In al die jaren vindt hij het uitkomen van kuikens in de stal de belangrijkste innovatie in de vleeskuikensector.

“Ik kan er lang en breed over praten, maar het is heel eenvoudig. Sinds onze kuikens in de stal uitkomen, is het mesten nog nooit zo gemakkelijk geweest”, zegt een enthousiaste Gerard Witlox. Hij houdt samen met zijn vrouw Marja 190.000 vleeskuikens, verdeeld over vijf stallen. Ze begonnen 35 jaar geleden min of meer toevallig met vleeskuikens. “Bij het huis waar we wilden wonen, stond een vleeskuikenstal en zo is het gekomen.” In de loop der jaren breidde het Limburgse bedrijf verder uit.

Uitkomen in de stal

Pootproblemen bij zijn kuikens door enterococcen, was voor Witlox de aanleiding voor omschakeling van opzetten van eendagskuikens naar het laten uitkomen van eieren in zijn stal. “Daar hebben we nog geen dag spijt van, want we waren heel snel van de problemen af”, zegt Witlox, die 3 jaar geleden een proef startte met het laten uitkomen van eieren in de stal. Op dit moment past hij in alle stallen het home-hatching toe en in drie stallen het One2Bornsysteem met broedeieren van kuikenbroederij Schotman. “Het plaatsen van de trays gaat goed, het is makkelijk werken. De kuikens gebruiken de trays als afleidingsmateriaal. De trays vergaan in de stal, je hoeft er verder niets meer aan te doen”, zegt Witlox over het One2Bornsysteem.

“Uitkomen in de stal is wel een hele verbetering ten opzichte van eendagskuikens opzetten. Nu kunnen we met twee vingers in de neus afmesten. De technische resultaten gaan vooruit. De uitval blijft makkelijk onder 3% en dat scheelt veel arbeid in uitselecteren van kreupele kuikens. Gezonde dieren geeft ook veel meer arbeidsplezier”, zegt Witlox. Hij geniet van zijn sterke en robuuste kuikens, die goed groeien. “De daggroei is 1 tot 1,5 gram hoger en het antibioticumgebruik is praktisch naar nul teruggebracht. Dat scheelt ook weer een paar cent per kuiken.” De Limburgse pluimveehouder geeft aan dat de technische resultaten wat wisselen per ronde, afhankelijk van seizoen en herkomst van de kuikens (broederij en/of vermeerderaar). “Duidelijk is wel de goede start van een kuiken. We zien meteen een voorsprong in groei onder stressvrije omstandigheden, waar ze direct bij water en voer kunnen. Het plaatsen van de eieren en het weghalen van niet uitgekomen eieren is extra werk. Maar het lagere antibioticumgebruik, betere technische resultaten en het makkelijk en plezierig mesten van de kuikens maken dat ruimschoots goed.”