Bij uitbraken van vogelgriep heeft Zweden, Duitsland en België dit jaar het transport van broedeieren naar vleeskuikenhouders toegestaan. Want dat is in het belang van het dierenwelzijn. Er vindt geen diertransport plaats. Dit zou in meer landen moeten worden toegestaan. Als dat gebeurt, heeft het One2Bornsysteem, er nog een groot pluspunt bij, naast andere voordelen.

De besmettingen met vogelgriep nemen helaas toe. Er komen besmettingen bij. In de landen om ons heen loopt het aantal besmettingen met het vogelgriepvirus op. Deskundigen verwachten dat het risico op vogelgriep nog enkele maanden zal aanhouden. Bij uitbraken van vogelgriep is in Europa en dus ook Nederland het transport van eendagskuikens verboden. “Nog wel, maar dat kan snel veranderen”, zegt Huub van Santvoort, van One2Born. “Want in Zweden is het vanaf begin 2021 al toegestaan om bij vogelgriep wel 18 daagse voorbebroedde eieren te mogen transporteren. Hiertoe is de wetgeving veranderd. Later dit jaar kwamen daar België en een aantal deelstaten in Duitsland bij.” De overheid in genoemde landen staat het transport van broedeieren toe omwille van het dierenwelzijn. “Als eieren in een broederij eenmaal in de broedkasten liggen, komen ze na 19 – 21 dagen uit. Als er bij vogelgriep geen transport van levend pluimvee, zoals eendagskuikens, mogelijk is, en de kuikens toch uitkomen, gebeuren er zaken die niet in het belang van dierenwelzijn zijn. De overheden in genoemde landen beoordelen dat als onacceptabel.”

Geboren in de stal lost veel op

Transport van broedeieren vanaf de broederij naar boerderijen en het laten uitkomen van kuikens in de stal, laat het proces veilig doorlopen wat veel schade voorkomt.. “Dat geldt dan ook voor de 18-daagse broedeieren die binnen ons One2Born-systeem naar vleeskuikenhouders gaan. De kuikens zitten steriel in hun ei en in steriele doosjes. De kans op kruisbesmetting tijdens transport is daarmee nihil”, zegt Van Santvoort. Met de ontwikkeling van het One2Bornsysteem werkt hij samen met zijn collega’s aan meer dierenwelzijn in de vleeskuikenhouderij. “Het One2Bornsysteem, waarbij kuikens uitkomen in de stal draagt al in belangrijke mate bij aan verbetering van het dierenwelzijn. Want kuikens hebben geen transportstress en beschikken direct over vers water en voer en er is nauwelijks antibiotica nodig.” Geboren in de stal, is volgens Van Santvoort maatschappelijk gezien het systeem van de toekomst. “Je ziet dat overheden in hun beslissingen ook steeds meer rekening houden met dierenwelzijn. Wij hopen dat de Nederlandse regering en andere landen, in navolging van Zweden, Frankrijk en België, het transport van broedeieren in bewakingszones of tijdelijke bufferzones rondom vogelgriepuitbraken ook gaat toestaan. Want dat is in het belang van het welzijn van kuikens en het is maatschappelijk een zeer gewenste ontwikkeling.”

Leave a Reply