Als het aan Belgische supermarktketens ligt, dan is kuikens in de stal laten uitkomen over vijf jaar de norm. “Dat is goed nieuws, Colruyt en OKay zijn de eerste retailers die geboren in de stal heeft opgenomen in de lastenboeken. Wij weten al langer dat hogere dierenwelzijnscriteria de toekomst heeft. Ons One2Bornsysteem helpt vleeskuikenhouders en de sector hierin.”

Medio augustus 2021 kondigen supermarktketens Colruyt en OKay aan over te schakelen naar vleeskuikens die voldoen aan hogere dierenwelzijnscriteria. Kuikens laten uitkomen in de stal maakt daar onderdeel van uit, naast Better Chicken Commitment (BBC). De initiatiefnemers van het bedrijf One2Born laten op de Dutch Poultry Expo 2021 in Hardenberg graag zien hoe het One2Born systeem werkt. Frank de Louw, Huub van Santvoort en Willem van den Boom hebben vanaf 2015 gewerkt aan het perfectioneren van het systeem om kuikens in de stal te laten uitkomen. In 2015 wonnen ze met deze baanbrekende innovatie al de Herman Wijffels Innovatieprijs in de categorie Food & Agri. Volgens de toenmalige jury een stap in de goede richting op het gebied van dierenwelzijn. Dit jaar benoemen Colruyt en OKay dat uitkomen van kuikens in de stal belangrijk is in strengere dierenwelzijnscriteria, onder andere geen diertransport en direct voer en water ter beschikking zijn genoemde belangen.

De basis van ons systeem is de One2Born tray of nabroedhouder, waarop kuikens in de stal uit het ei komen. “Het bijzondere van onze stapelbare en steriele nabroedhouders zijn de venturi- en convectiekanalen. Daardoor is er een natuurlijke luchtstroom naast elk individueel voorbebroed ei. Door dit innovatieve ontwerp zijn de broedeieren beschermd en zet het natuurlijke broedproces zich voort tijdens transport en na plaatsing van de nabroedhouders in de stal.”

One2Born: betere resultaten

Vleeskuikenhouders die al werken met het One2Bornsysteem zijn enthousiast over de goede gezondheid van hun kuikens en hun technische en financiële resultaten. Ze zien minder entercoccen-infecties en voetzoollaesies. De One2Bornkuikens doen het vanaf de uitkomst uit het ei beter dan eendagskuikens en dat leidt tot gezonde en vitale kuikens. Logisch, want deze kuikens hebben geen transportstress en beschikken in de stal direct over water en voer. “Een hoger uitkomstpercentage, een lagere voederconversie, een hoger slachtgewicht in dezelfde groeiperiode en minder uitval, wordt ook vaak geconstateerd.

Andere belangrijke pluspunten zijn dat de nabroedhouder en eierschalen dienen als speelmateriaal voor de kuikens. Ook dat werkt positief op het dierenwelzijn. De composteerbare nabroedhouder is van papierpulp en vergaat in de stal. Daarnaast kan het antibioticumgebruik omlaag. Dat scheelt in de kostprijs en is van maatschappelijk belang. One2Born is een eenvoudige oplossing voor een complex probleem. Dat is beter voor de kuikens, de gehele sector en voor vleeskuikenhouder. Wij zien uw graag op de Dutch Poultry Expo beurs in Hardenberg om het One2Born concept te ervaren. Dus laat u voorlichten op woensdag 8 september en donderdag 9 september op de Dutch Poultry Expo in de Evenementenhal Hardenberg (Hal 4, Stand 4.60).

Zien we u op de Dutch Poultry Expo?

Datum: 8 & 9 september 2021
Locatie: Evenementenhal Hardenberg
Hal: 4
Stand: 4.60

Tot ziens op onze stand!