Jack Renken en Lisette van Es in Dronten zijn bijna vier jaar geleden omgeschakeld naar het One2Bornsysteem. Ze zijn erg enthousiast over het diervriendelijke systeem. “Ik zie blije kippen en een blije boer”, zegt Lisette.

De ondernemers in Flevoland streven naar gezonde en sterke kuikens, die ze graag in een zo natuurlijk mogelijk systeem houden. One2Born past daar uitstekend bij. “Onze ervaringen met het One2Bornsysteem zijn erg goed, we willen niet anders meer”, zegt Jack. Hun bedrijf Jandlis Meat houdt 28.000 vleeskuikens en 40 vleesveekoeien. Jack en Lisette vinden dat de stressloze start van de kuikens en de trays die in de stal vergaan, veel bijdragen aan het dierenwelzijn. De 18-dagen voorgebroede broedeieren komen van kuikenbroederij Schotman en worden in de One2Born nabroedhouder verpakt en vervoerd. De kuikens komen uit in de stal uit de voorgebroede eieren. “De trays met eieren komen drie dagen voor uitkomen in de stal, de extra arbeid is het meten van de ei-temperatuur. Maar dat weegt zeker op tegen de voordelen van de One2Born methode. Nadat de kuikens uit het ei komen, zijn de trays perfect nestmateriaal. De kuikens liggen rustig op de trays en dat geeft ze een nestgevoel. Omdat de kuikens, de eierschalen opeten zoals in de natuur,  krijgen ze ook extra calcium binnen”, zegt Lisette.

Van nest- naar speelmateriaal

Het nestmateriaal verandert geleidelijk aan naar speelmateriaal voor de kuikens. “Vanaf dag 0 tot een leeftijd van 35 dagen blijven de kuikens bezig met de trays. Dat werkt qua afleiding en natuurlijk gedrag veel beter dan houtvezelbaaltjes. Met die baaltjes zijn de kuikens na twee dagen al klaar”, weet Jack, die ziet dat zijn kuikens met het One2Born actief, maar rustig zijn. Uiteindelijk versnipperen de kuikens de trays, die zijn gemaakt van volledig afbreekbaar papierpulp. “De snippers verdwijnen in het strooisel. Dat zorgt voor een luchtlaagje in het strooisel, waardoor het bij zeer warme dagen koeler blijft. De kuikens verdelen zich goed over de stal en groeien goed. Een goede start, verbetert de voederconversie en groei. De uitval is laag en we gebruiken zelden antibiotica.” Lisette ziet dat Jack heel blij wordt van sterke en gezonde kuikens die het goed doen. “Mooi toch, gezonde kuikens die hun natuurlijke gedrag laten zien en ook nog eens meer werkplezier. Wat wil een mens nog meer?”, lacht Lisette.

Kipverkoop aan huis

Naast verkoop van eigen rundvlees, zijn Jack en Lisette ook begonnen met de verkoop van kippenvlees onder de noemer Jandlis Goed ID Kip. “Het zit nog in de opbouwfase, maar we streven naar een groter aandeel kippenvleesafzet aan huis”, vertelt Lisette. In de winkel hangt een groot scherm, waar mensen de kuikens in de stal kunnen zien. “One2Born is ook een heel goed verhaal richting consumenten en dat brengen we graag over. We vertellen over de natuurlijke werkwijze met belangrijke voordelen voor het kuiken. De mensen kunnen het met eigen ogen zien en dat vinden ze prachtig. Want ze zien gezonde, vitale en actieve kuikens.”